Przepisy

Ryż naturalny-przepis podstawowy

składniki :

– 1 filiżanka naturalnego ryżu ( wszystkie rodzaje )

– 1 1/2 filiżanki wody

– szczypta soli morskiej

sposób wykonania:

Dokładnie umyj ryż w zimnej wodzie. Włóż go do szybkowara, dodaj wodę i sól. Przykryj pokrywą i zagotuj na wysokim płomieniu, aż powstanie presja, następnie zmniejsz płomień, podłóż pod szybkowar metalową płytkę i gotuj na wolnym ogniu 45  minut. Po tym czasie wyłącz gaz i pozwól by ciśnienie samoistnie opadło. Następnie zdejmij pokrywę i wymieszaj  delikatnie ryż drewnianą łyżką.

W podobny sposób można ugotować ryż w zwykłym garnku, wydłużając czas gotowanie od 1 do 1 1/2 godz. Garnek powinien mieć grube dno.

Prze gotowaniem dobrze jest namoczyć ryż ( inne zboża również), w wodzie z dodatkiem soku z kiszonej kapusty,  ogórków kiszonych, żurku lub soku z cytryny. Dzięki temu zboża są lżej strawne, a minerały zawarte w nich są łatwiej przyswajalne.

 

Add a comment

You must be logged in to comment.