Kuchnia makrobiotyczna dla zdrowia i urody-lato

 

Makrobiotyka – to sztuka zdrowia i długiego życia. To filozofia i sposób w jaki możemy przeżyć życie. W węższym znaczeniu to specyficzny sposób odżywiania pokarmem nieprzetworzonym, w pełni witalnym i zrównoważonym energetycznie, pochodzącym z naturalnych ekologicznych upraw. Odżywiając się makrobiotycznie powracamy do źródeł, na nowo odkrywamy znaczenie takich słów jak: natura, zdrowie, szczęście, miłość. Uczymy się na nowo smakować życie, które w ujęciu makrobiotycznym jest prostsze i o wiele bardziej smakuje.

Naszym naturalnym prawem jest być zdrowym i pięknym. To co zjadamy dzisiaj, jutro uwidoczni się na naszej twarzy i poziomie energii. Uroda pochodzi od wewnątrz i nie wynika z nakładania kosmetyków. Słowo kosmetyk ma swoje korzenie i ścisły związek z greckim słowem kosmos, które używane jest do opisania porządku natury.

W klasycznej definicji, być pięknym, oznacza być w harmonii z naturą.

Kiedy ustępuje energia wiosny,  zamienia się w energię lata, następuje piękny czas kiedy pozwalamy odpłynąć kłopotom i cieszyć się życiem. To czas wakacji , wypoczynku i radości.

W kuchni makrobiotycznej wraz z nadejściem lata wprowadzamy więcej sałat, owoców i  warzyw z nasze strefy klimatycznej.   Gotowanie powinno być bardziej subtelne z mniejszą ilością potraw smażonych.  Lato to najlepszy czas na ograniczenie lub jeszcze lepiej na wyeliminowanie produktów  zwierzęcych z diety.  W tym czasie łatwo jest zrezygnować z cukru czarnej herbaty, kawy i alkoholu.

Energia lata odżywia serce i jelito cienkie, dzięki temu możemy wzmocnić ten naturalny proces  obniżając spożycie słonych, tłustych pokarmów, jeść więcej lokalnych  surowych  warzyw i owoców które w cudowny sposób odżywiają i relaksują system. W zdrowej diecie latem ogranicz olej i tłuste jedzenie, skoncentruj się na warzywach.  Pokarmy, które doprowadzają  do przegrzania organizmu nie są dobre dla serca, a zatem unikaj ich  i ogranicz spożycie soli.

Przyczyną chorób serca jest  przez spożywanie zbyt dużej ilości mięsa  i nabiału, które powodują zagęszczenie krwi i zaklejanie tętnic złogami tłuszczu i cholesterolu.   Prostota jest kluczem –  proste, lekkie jedzenie  pomoże przywrócić harmonię i uspokoić system.




Add a comment

You must be logged in to comment.