Bulion shoyu

BULION SHOYU
(Oczyszcza krew, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, pomaga pozbyć się nadmiarów z przeszłości, odchudza)

Przygotuj :
– ok. 5 cm. glonu kombu
– 2 grzybki shitake
– ok. 5 cm. daikonu ( długa biała rzodkiew )
– łyżkę soku ze świeżego imbiru
– 2 łyżki sosu sojowego shoyu

Namocz w wodzie grzybki, pokrój daikon w ukośne plastry, a następnie w zapałkę, kapelusze grzybów pokrój w cienkie paseczki. Do wody w której moczyły się grzyby dodaj kombu i gotuj razem 10-15 minut. Następnie dodaj rzodkiew i gotuj ok. 5 minut. Zmniejsz płomień do minimum, dodaj shoyu (gotuj na wolniutkim ogniu około 3 minuty), wyłącz gaz i dodaj sok z imbiru. Serwuj np. z makaronem z ryżu brązowego lub udonem, obficie posypany szczypiorkiem.

Smacznego!!!

Add a comment

You must be logged in to comment.