Apteczka makrobiotyczna – kuzu

Kuzu to produkt bardzo istotny w diecie makrobiotycznej – ma zastosowanie w wielu dolegliwościach. Miedzy innymi w leczeniu zaburzeń trawiennych: wzdęć, bólu brzucha, podrażnień jelit i biegunkach. Jest stosowane w leczeniu alkoholizmu, ponieważ tłumi pragnienie alkoholu. Wg badań przeprowadzonych w Chinach; może obniżyć wysokie ciśnienie krwi, obniżyć wysoki poziom cholesterolu, zapobiegać tworzeniu się skrzepów i chronić przed chorobami serca. Napój kuzu pomaga również w chronicznych migrenach.
Ze względu na swoje alkalizujące działanie, wzmacnia jelita i alkalizuje krew. Zastosowane w początkowym etapie przeziębienia nie dopuszcza do rozwoju choroby.

Napój z kuzu z sokiem jabłkowym-
można pić codziennie jako deser, przed miesiączką i w trakcie, również w przypadku podenerwowania lub problemami ze snem,
Składniki:
-1 szklanka soku jabłkowego
-1 łyżeczka kuzu rozpuszczonego w zimnym soku
-szczypta soli
-sposób wykonania:
Rozprowadź kuzu w zimnym soku jabłkowym, wlej do rondelka i gotuj ciągle mieszając na wolnym ogniu aż stanie się kleisty i przeźroczysty, dodaj szczyptę soli i jeśli lubisz szczyptę cynamonu.

Napój ten relaksuje, działa rozluźniająco na żołądek, przeciwdziała napięciom, stresom, skurczom, złości i nerwowości. Dobry lek na przeziębienie, uwielbiany przez dzieci – małe i duże!

 

 

Add a comment

You must be logged in to comment.